Zabierz swoje ulubione smaki do domu

Delikatesy Włoskie online

ciasteczka cantuccini

Sortowanie: Domyślne
Domyślne
Wg popularności
Od najtańszych
Od najdroższych
Od najnowszych
    Nie znaleziono produktów, których szukasz.

Ciasteczka cantuccini

Cantuccini to rodzaj włoskich ciasteczek migdałowych, pochodzących z Toskanii. Charakteryzują się:

Wyglądem:

  • Podłużny kształt
  • Złocisty kolor
  • Chrupiąca tekstura

Składem:

  • Proste składniki, takie jak mąka, cukier, jajka i migdały
  • Duża ilość migdałów (często grubo siekanych)
  • Brak dodatku tłuszczu

Smakiem:

  • Słodki, ale z lekko gorzkawym posmakiem migdałów
  • Nuta cytrusowa (z dodatkiem skórki cytrynowej lub pomarańczowej)
  • Idealne do maczania w kawie lub winie

Przygotowaniem:

  • Ciasto jest wyrabiane ręcznie lub za pomocą miksera
  • Formowane w wałki, a następnie krojone na ukośne kawałki
  • Pieczone dwa razy, aby uzyskać chrupkość

Popularne warianty:

  • Klasyczne cantuccini z migdałami
  • Cantuccini z orzechami włoskimi
  • Cantuccini z czekoladą
  • Cantuccini z rodzynkami

Ciekawostki:

  • Cantuccini są znane również jako biscotti di Prato (ciasteczka z Prato).
  • Tradycyjnie cantuccini były jadane jako przekąska do wina.
  • Współcześnie cantuccini są popularne na całym świecie.

Jeśli szukasz pysznych i chrupiących ciasteczek, cantuccini to idealny wybór. Możesz je zrobić samodzielnie lub kupić w sklepie.

Smacznego!