Zabierz swoje ulubione smaki do domu

Delikatesy Włoskie online

szprotki

Sortowanie: Domyślne
Domyślne
Wg popularności
Od najtańszych
Od najdroższych
Od najnowszych
    Nie znaleziono produktów, których szukasz.

Szprotki (Sprattus sprattus) to małe ryby morskie z rodziny śledziowatych (Clupeidae). Są szeroko rozpowszechnione w wodach przybrzeżnych Europy, Morza Śródziemnego i Morza Czarnego.

 

Szprotki osiągają zwykle długość do 12 cm i są ważnym ogniwem w morskim łańcuchu pokarmowym. Są z kolei poławiane jako ryby konsumpcyjne, szczególnie popularne w kuchni wschodniej i środkowej Europy.

Szprotki są dobrym źródłem białka, witaminy D, wapnia i kwasów tłuszczowych omega-3.

Szprotki można jeść świeże, mrożone lub marynowane. Najczęściej są sprzedawane w postaci konserw, wędzone lub suszone.

Wędzone szprotki to popularna przekąska lub dodatek do dań. Są zwykle podawane na chlebie z masłem lub jako składnik sałatki rybnej.