Zabierz swoje ulubione smaki do domu

Delikatesy Włoskie online

szproty

Sortowanie: Domyślne
Domyślne
Wg popularności
Od najtańszych
Od najdroższych
Od najnowszych
    Nie znaleziono produktów, których szukasz.

Szprotki i szproty to ta sama ryba, czyli Sprattus sprattus należąca do rodziny śledziowatych.

W języku polskim szprot jest nazwą rodzajową, natomiast szprotka to zdrobnienie oznaczające pojedynczą rybę.

Obie nazwy są powszechnie używane i rozumiane. Możesz ich używać zamiennie w zależności od tego, czy mówisz o pojedynczej szprotce, czy o gatunku ryby jako całości.

Poniżej znajdziesz dodatkowe informacje o szprotach/szprotkach:

  • Wygląd: Są to małe ryby morskie, dorastające zwykle do 12 cm długości. Mają srebrne łuski i niebieskawy grzbiet.
  • Występowanie: Szeroko rozpowszechnione w wodach przybrzeżnych Europy, Morza Śródziemnego i Morza Czarnego.
  • Wartość odżywcza: Dobre źródło białka, witaminy D, wapnia i kwasów tłuszczowych omega-3.
  • Spożywanie: Szprotki można jeść świeże, mrożone lub marynowane. Najczęściej są sprzedawane w postaci konserw, wędzonych lub suszonych. W Polsce wędzone szprotki to popularna przekąska lub dodatek do dań.