Zabierz swoje ulubione smaki do domu

Delikatesy Włoskie online

Przetwory Warzywne

Sortowanie: Domyślne
Domyślne
Wg popularności
Od najtańszych
Od najdroższych
Od najnowszych
  • Sos Sacla Pesto Cacio&Pepe (190g) - Pikantne, idealne do makaronu, pizzy, pieczywa i sałatek. Bez konserwantów.

    22

    SOS SACLA pesto CACIO&PEPE 190g

  • Krem z Włoskiej Cykorii (800g) - słodko-gorzki krem z cykorii: idealny sos do makaronu, pizzy i kanapek.

    31

    KREM Z WŁOSKIEJ CYKORII CREMA RADICCHIO 800G

  • Kapary Ocet/Lacrim (95g) IPOSEA - małe, zielone kapary w aromatycznej zalewie. Idealne do sosów, sałatek, pizzy, makaronów i dań rybnych.
    8.00

    6.5

    KAPARY OCET/LACRIM 95G IPOSEA

  • Pikantne Papryki w Oleju (280g) IPOSEA - pikantne papryczki chili marynowane w oleju z ziołami. Idealne jako przekąska lub dodatek do dań!

    18

    PIKANTNE PAPRYKI OLEJ 280G IPOSEA

Przetwory warzywne – Smak lata na cały rok

Przetwory warzywne to nie tylko sposób na przedłużenie trwałości warzyw, ale również na zachowanie ich smaku i wartości odżywczych. Stanowią one bogaty i różnorodny element kuchni, oferując szeroką gamę smaków i zastosowań.

Rodzaje przetworów warzywnych

Istnieje wiele rodzajów przetworów warzywnych, różniących się sposobem przygotowania, konsystencją i smakiem:

  • Kiszonki: Powstają w wyniku fermentacji mlekowej, która nadaje im charakterystyczny kwaśny smak i bogactwo probiotyków. Popularne kiszonki to ogórki, kapusta, papryka, buraki i brukselka.
  • Marynaty: Konserwowane w occie lub zalewie octowej z dodatkiem cukru, ziół i przypraw. Popularne marynaty to ogórki, papryka, grzybki, cebula i cukinia.
  • Konfitury: Gęste przetwory z owoców lub warzyw z dużą ilością cukru. Popularne konfitury to z dyni, marchwi, śliwek, moreli i fig.
  • Przeciery: Gęsta masa z rozdrobnionych warzyw, często z dodatkiem przypraw. Popularne przeciery to pomidorowy, dyniowy, paprykowy i marchewkowy.
  • Warzywa w zalewie: Konserwowane w osolonej lub słodzonej wodzie. Popularne warzywa w zalewie to buraczki, kukurydza, groszek i fasolka.

Właściwości odżywcze przetworów warzywnych

Przetwory warzywne, w zależności od rodzaju i sposobu przygotowania, mogą być bogatym źródłem:

  • Witamin i minerałów: Szczególnie kiszonki są bogate w witaminę C, K, B6 i potas.
  • Błonnika: Wspomagającego pracę układu pokarmowego.
  • Przeciwutleniaczy: Chroniących komórki przed uszkodzeniami.

Należy jednak pamiętać, że niektóre przetwory warzywne mogą zawierać dużą ilość cukru i soli, co nie jest korzystne dla zdrowia.

Zastosowanie przetworów warzywnych w kuchni

Przetwory warzywne są wszechstronnym składnikiem, który można wykorzystać na wiele sposobów:

  • Jako dodatek do dań głównych: Kiszonki, marynaty i warzywa w zalewie mogą być serwowane jako dodatek do mięsa, ryb, jajek i ziemniaków.
  • Do zup: Przeciery warzywne mogą stanowić bazę do kremowych zup.
  • Do sosów: Przeciery pomidorowe i paprykowe mogą być bazą do sosów do makaronu, pizzy, mięs i warzyw.
  • Do sałatek: Kiszonki i marynaty mogą urozmaicić smak sałatek.
  • Do kanapek: Kiszonki, marynaty i warzywa w zalewie mogą być składnikiem kanapek.
  • Do pizzy: Przeciery pomidorowe i paprykowe mogą być bazą sosu do pizzy.
  • Do пирогów: Kiszonki i warzywa w zalewie mogą być farszem do pierogów.

Wybór i przechowywanie przetworów warzywnych

Wybierając przetwory warzywne, należy zwrócić uwagę na:

  • Skład: Należy wybierać przetwory z warzyw bez dodatku sztucznych konserwantów i barwników.
  • Datę ważności: Należy spożywać przetwory przed upływem terminu ważności.
  • Opakowanie: Przetwory sprzedawane są w puszkach, słoikach i szklanych opakowaniach. Po otwarciu opakowania, przetwory należy przechowywać w lodówce.

Podsumowanie

Przetwory warzywne to smaczny i zdrowy sposób na urozmaicenie diety. Stanowią one bogactwo smaków i zastosowań, a ich przygotowanie jest proste i przyjemne. Sięgając po przetwory warzywne, wzbogacamy nasze potrawy o wartości odżywcze