Wedliny to przetworzone wędzone, pieczone lub dojrzewające mięsa, które stanowią popularny składnik dań na całym świecie. Wyróżniają się bogactwem smaków, aromatów i konsystencji, a ich różnorodność sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Istnieje wiele rodzajów wędlin, różniących się mięsem bazowym, sposobem obróbki i smakiem:
Wartość odżywcza wędlin zależy od rodzaju mięsa, tłuszczu i dodatków. Ogólnie wędliny są dobrym źródłem:
Należy jednak pamiętać, że niektóre wędliny, zwłaszcza te przetworzone, mogą zawierać dużo tłuszczu, soli i konserwantów. Dlatego warto:
Wedliny są wszechstronnym składnikiem wielu dań:
Wybierając wędliny, należy zwrócić uwagę na:
Wędliny najlepiej przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.