Zabierz swoje ulubione smaki do domu

Delikatesy Włoskie online

ciastka czekoladowe

Sortowanie: Domyślne
Domyślne
Wg popularności
Od najtańszych
Od najdroższych
Od najnowszych
    Nie znaleziono produktów, których szukasz.

Ciastka czekoladowe to klasyczny deser, który jest ulubieńcem zarówno dzieci, jak i dorosłych. Są łatwe do zrobienia i można je dostosować do różnych smaków.

Oto podstawowy przepis na ciasteczka czekoladowe:

Składniki:

1 szklanka (2 kostki) niesolonego masła, zmiękczonego

1 szklanka cukru granulowanego

1/2 szklanki brązowego cukru

2 duże jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 1/4 szklanki mąki uniwersalnej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli

1 szklanka chipsów czekoladowych

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.

  2. W dużej misce ubij masło z cukrem, aż będzie puszyste i lekkie. Wbij jajka jedno po drugim, a następnie dodaj wanilię.

  3. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, aż się połączą. Wymieszaj chipsy czekoladowe.

  4. Za pomocą łyżki stołowej nakładaj ciasto na przygotowaną blachę do pieczenia. Piecz przez 10-12 minut, aż ciasteczka będą lekko zarumienione.

  5. Ostudź ciastka na blasze do pieczenia przez kilka minut przed przeniesieniem na ruszt do całkowitego ostygnięcia.

Wskazówki:

  • Aby uzyskać bardziej miękkie ciasteczka, piecz je przez 8-10 minut.

  • Aby uzyskać bardziej chrupiące ciasteczka, piecz je przez 12-14 minut.

  • Możesz dodać do ciasta inne składniki, takie jak rodzynki, orzechy lub suszone owoce.

  • Ciasteczka czekoladowe można przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do tygodnia.

Smacznego!