Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Zabierz swoje ulubione smaki do domu

Delikatesy Włoskie online

groszek włoski

Sortowanie: Domyślne
Domyślne
Wg popularności
Od najtańszych
Od najdroższych
Od najnowszych
    Nie znaleziono produktów, których szukasz.

Cieciorka, czyli włoski groszek

Opis:

Cieciorka (Cicer arietinum) to roślina strączkowa, znana również jako włoski groszek lub garbanzo. Ma okrągły kształt i kremową lub beżową barwę.

Wartości odżywcze:

  • Bogate źródło białka, błonnika i witamin z grupy B.
  • Zawiera również witaminy C, E, K oraz minerały, takie jak: potas, magnez, fosfor i żelazo.

Korzyści zdrowotne:

  • Wspomaga trawienie.
  • Obniża poziom cholesterolu.
  • Reguluje poziom cukru we krwi.
  • Wzmacnia odporność.
  • Ma właściwości przeciwutleniające.

Zastosowanie w kuchni:

  • Doskonały dodatek do zup, sałatek, hummusu, falafelu i dań wegetariańskich.
  • Może być również spożywana samodzielnie jako przekąska.
  • Dostępna w różnych formach: sucha, konserwowa, prażona.

Przygotowanie:

  • Suchą cieciorkę należy namoczyć na noc, a następnie ugotować w osolonej wodzie.
  • Konserwowa cieciorka jest gotowa do spożycia bezpośrednio po otwarciu puszki.
  • Prażona cieciorka może być spożywana jako przekąska lub dodatek do sałatek.

Ciekawostki:

  • Cieciorka była uprawiana już w starożytnym Egipcie i Rzymie.
  • Do Polski trafiła w średniowieczu.
  • Istnieje wiele odmian cieciorki, różniących się między sobą kolorem, kształtem i wielkością.