Ketchup to popularny na całym świecie sos, najczęściej kojarzony z frytkami i burgerami. Choć jego współczesna wersja jest raczej jednolita, to jego historia i odmiany są zaskakująco ciekawe.
Choć ketchup najczęściej kojarzymy z Ameryką, jego pochodzenie sięga XVI wieku i Chin. Wtedy to marynarze przywieźli do Europy sos rybny o nazwie “ke-chiap”. Europejczykom nie przypadł on jednak do gustu, więc zaczęli modyfikować przepis, zastępując rybę składnikami bardziej dostępnymi w ich regionie, takimi jak grzyby, orzechy czy fasola.
Przełom nastąpił w XVIII wieku, kiedy to pomidory dotarły do Europy z Ameryki Południowej. Okazało się, że ich słodko-kwaśny smak doskonale komponuje się z przyprawami, takimi jak ocet, cukier i przyprawy korzenne. W XIX wieku w USA ketchup pomidorowy stał się już bardzo popularny, a producenci zaczęli eksperymentować z jego konsystencją i smakiem, by osiągnąć dzisiejszą, gęstą i słodko-kwaśną formę.
Głównymi składnikami ketchupu są:
Choć ketchup pomidorowy jest zdecydowanie najpopularniejszy, istnieją również inne jego wersje, np.:
Ketchup to wszechstronny sos, który pasuje do wielu dań, nie tylko fast foodów. Oto kilka pomysłów:
Ketchup, choć prosty w składzie, to sos o długiej historii i zaskakujących zastosowaniach.