MĄKA Z PSZENICY MIĘKKIEJ TYP 00 LA NAPOLETANA 00 1 kg
MĄKA PSZENNA MIĘKKA TYP 00 1kg
MĄKA PSZENNA PER PIZZA TYP 00 1kg
Włoska mąka kukurydziana Polenta Valsugana 375g
MĄKA POLSELLI FARINA 1KG
MĄKA SEMOLA RIMACINATA
Najlepsza mąka do pizzy to mąka typu 00. Jest to drobno zmielona mąka pszenna o niskiej zawartości białka (około 10-12%). Niska zawartość białka powoduje, że gluten w mące nie rozwija się nadmiernie, co skutkuje tworzeniem się ciasta o delikatnej konsystencji i chrupiącej skórce.
Mąka typu 00 jest dostępna w większości sklepów spożywczych i internetowych. Można jej również używać do innych wypieków, takich jak makaron i chleb.
Jeśli nie możesz znaleźć mąki typu 00, możesz użyć mąki pszennej o niskiej zawartości białka (około 10-12%). Należy jednak pamiętać, że ciasto może nie być tak delikatne ani chrupiące, jak ciasto zrobione z mąki typu 00.
Oto kilka wskazówek, jak zrobić pizzę z mąki typu 00:
Smacznego!