Zabierz swoje ulubione smaki do domu

Delikatesy Włoskie online

mąka włoska

Sortowanie: Domyślne
Domyślne
Wg popularności
Od najtańszych
Od najdroższych
Od najnowszych
  • Mąka z Pszenicy Miękkiej - typ 00, miękkie brzegi, rekomendowana przez AVPN. Idealna do tradycyjnej pizzy neapolitańskiej.

    9

    MĄKA Z PSZENICY MIĘKKIEJ TYP 00 LA NAPOLETANA 00 1 kg

  • Mąka Pszenna Miękka 1kg - uniwersalna do pizzy, ciasta, pieczywa i słodkości. Wysoka jakość. Niezbędna w kuchni.

    10

    MĄKA PSZENNA MIĘKKA TYP 00 1kg

  • Mąka Pszenna Per Pizza - uniwersalna do pizzy cienkiej i grubej. Długi proces fermentacji. Wydajna i elastyczna.

    10

    MĄKA PSZENNA PER PIZZA TYP 00 1kg

  • Włoska Mąka Polenta Valsugana Classica wytwarzana jest w 100% z żółtej mąki kukurydzianej uzyskanej z wyselekcjonowanych ziaren.

    15

    Włoska mąka kukurydziana Polenta Valsugana 375g

  • 6

    MĄKA POLSELLI FARINA 1KG

  • maka semola

    10

    MĄKA SEMOLA RIMACINATA

Najlepsza mąka do pizzy to mąka typu 00. Jest to drobno zmielona mąka pszenna o niskiej zawartości białka (około 10-12%). Niska zawartość białka powoduje, że gluten w mące nie rozwija się nadmiernie, co skutkuje tworzeniem się ciasta o delikatnej konsystencji i chrupiącej skórce.

 

Mąka typu 00 jest dostępna w większości sklepów spożywczych i internetowych. Można jej również używać do innych wypieków, takich jak makaron i chleb.

Jeśli nie możesz znaleźć mąki typu 00, możesz użyć mąki pszennej o niskiej zawartości białka (około 10-12%). Należy jednak pamiętać, że ciasto może nie być tak delikatne ani chrupiące, jak ciasto zrobione z mąki typu 00.

Oto kilka wskazówek, jak zrobić pizzę z mąki typu 00:

  • Użyj zimnej wody do wyrośnięcia ciasta.
  • Wyrabiaj ciasto przez co najmniej 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez co najmniej 1 godzinę.
  • Rozwałkuj ciasto na cienki placek.
  • Dodaj swoje ulubione dodatki.
  • Piecz pizzę w rozgrzanym do 250°C piekarniku przez 10-15 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.

Smacznego!