Mozzarella to półmiękki, świeży ser produkowany metodą “pasta filata”. Tradycyjnie wytwarza się go z mleka bawolego, ale szeroko dostępna jest również mozzarella z mleka krowiego. Mozzarella ma łagodny, mleczny smak i charakterystyczną elastyczną konsystencję. Najczęściej używana jest do pizzy i sałatek, ale można ją również jeść samodzielnie lub w różnych innych potrawach.
Istnieje dwa główne rodzaje mozzarelli:
1. Fior di latte: Jest to najpopularniejszy rodzaj mozzarelli, wytwarzany z mleka krowiego. Ma mlecznobiały kolor i łagodny, lekko słodki smak.
2. Mozzarella di bufala campana: Ten rodzaj mozzarelli wytwarzany jest z mleka bawolego i uważany jest za produkt premium. Ma lekko kremowy kolor, bogatszy smak niż fior di latte i bardziej delikatną konsystencję.
Mozzarella jest dobrym źródłem białka i wapnia. Jest też stosunkowo mało tłusta i niskokaloryczna. Jedna uncja sera mozzarella zawiera około 70 kalorii, 4 gramy białka i 3 gramy tłuszczu.