Mozzarella to półmiękki, świeży ser produkowany metodą “pasta filata”. Polega ona na rozciąganiu i wygniataniu skrzepu (ściętego białka mleka) w celu uzyskania gładkiej, elastycznej konsystencji.
Rodzaje mozzarelli:
Wyróżniamy dwa główne typy mozzarelli:
Smak i konsystencja:
Mozzarella ma łagodny, mleczny smak z nutą słodyczy. Jej cechą charakterystyczną jest elastyczna konsystencja, która pozwala na krojenie, szatkowanie lub rozrywanie na włókna.
Zastosowanie:
Mozzarella to wszechstronny ser wykorzystywany w różnych potrawach, m.in.:
Wartość odżywcza:
Mozzarella jest dobrym źródłem białka i wapnia. W porównaniu do innych serów jest też stosunkowo mało tłusta i niskokaloryczna. Jedna uncja sera mozzarella zawiera około 70 kalorii, 4 gramy białka i 3 gramy tłuszczu.
Dodatkowe informacje:
Mam nadzieję, że ten kompleksowy opis dostarcza wszystkich niezbędnych informacji na temat sera mozzarella!