Zabierz swoje ulubione smaki do domu

Delikatesy Włoskie online

owoce morza

Sortowanie: Domyślne
Domyślne
Wg popularności
Od najtańszych
Od najdroższych
Od najnowszych
    Nie znaleziono produktów, których szukasz.

Owoce morza to jadalne zwierzęta morskie, które nie są rybami. Obejmują one skorupiaki (takie jak kraby, homary i krewetki), mięczaki (takie jak małże, ostrygi i przegrzebki) oraz głowonogi (takie jak kalmary, ośmiornice i mątwy).

Owoce morza są dobrym źródłem białka, żelaza i innych składników odżywczych. Stanowią również niskokaloryczne i niskotłuszczowe źródło białka.

Owoce morza można przyrządzać na wiele różnych sposobów, w tym smażyć, piec, grillować i gotować. Można je również jeść na surowo, jak w przypadku ostryg lub sashimi.

Oto kilka popularnych rodzajów owoców morza:

  • Krewetki: Krewetki to małe, skorupiaki o miękkim mięsie. Są popularnym składnikiem wielu potraw, w tym koktajli krewetkowych, krewetkowych scampi i smażonych krewetki.
  • Kraby: Kraby to duże skorupiaki z twardymi skorupami i szczypcami. Stanowią popularny składnik potraw z krabów, ciast z krabów i sałatek z krabów.
  • Homary: Homary to duże skorupiaki z długimi ogonami i miękkim mięsem. Są popularnym składnikiem homarów na parze, rolek z homarami i bisque z homarów.
  • Małże: Małże to mięczaki z dwiema twardymi skorupkami, które są ze sobą połączone. Stanowią popularny składnik potraw z małży, zupy z małży i linguine z małżami.
  • Ostrygi: Ostrygi to mięczaki z twardą, łupkową skorupą i miękkim, galaretowatym ciałem. Są popularnym składnikiem ostryg na surowo, ostryg Rockefeller i smażonych ostryg.
  • Przegrzebki: Przegrzebki to mięczaki z dwiema twardymi, okrągłymi muszlami i miękkim, białym mięśniem. Są popularnym składnikiem smażonych przegrzebków, przegrzebków owiniętych bekonem i sałatki z przegrzebków.
  • Kalmary: Kalmary to głowonogi z długim, cienkim ciałem i mackami. Są popularnym składnikiem kalmarów smażonych, kalmarów nadziewanych i sałatki z kalmarów.
  • Ośmiornice: Ośmiornice to głowonogi z ośmioma ramionami i miękkim, okrągłym ciałem. Stanowią popularny składnik ośmiornicy na parze, smażonej ośmiornicy i sałatki z ośmiornicy.
  • Kałamarnice: Kałamarnice to głowonogi z długim, cienkim ciałem i dwoma płetwami. Są popularnym składnikiem smażonych kałamarnic, kałamarnic nadziewanych i sałatki z kałamarnic.

Owoce morza to zdrowe i wszechstronne źródło białka. Można je przyrządzać na wiele różnych sposobów i cieszyć się nimi w różnych potrawach.