Pesto to zielony sos pochodzący z Genui (Liguria) we Włoszech.
Tradycyjnie jest przygotowywane w marmurowych moździerzach z:
Wszystkie składniki są rozdrabniane w moździerzu na gładką pastę.
Obecnie pesto najczęściej przygotowuje się za pomocą blendera lub malaksera, co pozwala uzyskać podobną konsystencję, choć niektórzy wciąż cenią sobie tradycyjną metodę z moździerzem.
Pesto najczęściej podaje się z makaronem, szczególnie z krótkimi rodzajami, takimi jak penne, rigatoni czy fusilli. Sos dobrze przylega do tych kształtów, a jego świeży smak doskonale komponuje się z makaronem.
Oto kilka innych sposobów użycia pesto:
Istnieją również odmiany pesto przyrządzane z innymi składnikami niż bazylia. Niektóre popularne warianty to:
Pesto to aromatyczny i wszechstronny sos, który można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni.