Słyną na świecie ze swego wyjątkowego smaku i aromatu. Dojrzewają w ciepłym klimacie południowego słońca i żyznej glebie, oferując bogactwo doznań kulinarnych.
Popularne odmiany:
San Marzano: Podłużne, o zwartym miąższu, słodkim smaku z nutą kwasowości. Idealne do pizzy, sosów i makaronu.
Datterino: Małe, daktylowe, intensywnie słodkie, o cienkiej skórce. Świetne do sałatek, przekąsek i suszenia.
Pomodorini: Okrągłe, koktajlowe, o bogatym aromacie i delikatnej słodyczy. Doskonałe do sałatek, sosów i zapiekanek.
Pachino: Małe, owalne, o wyrazistym smaku i intensywnym aromacie. Idealne do sałatek, bruschett i sosów.
Właściwości:
Bogate w witaminy A, C, K i B6
Źródło potasu, żelaza i magnezu
Zawierają likopen, antyoksydant o działaniu przeciwnowotworowym