„Włoska mąka jest klasyfikowana według typu, który jest miarą ilości otrąb i zarodków pozostałych w mące. Im wyższy typ, tym więcej otrąb i zarodków, a mąka będzie miała ciemniejszy kolor i bardziej orzechowy smak.
Oto kilka najpopularniejszych typów włoskiej mąki:
Włoską mąkę można znaleźć w większości sklepów spożywczych specjalizujących się w produktach międzynarodowych. Możesz też kupić online.
Wybierając włoską mąkę, ważne jest, aby wziąć pod uwagę przeznaczenie. Jeśli przygotowujesz pizzę lub makaron, będziesz potrzebować mąki typu 00. Jeśli pieczesz chleb, możesz użyć mąki typu 0, 1 lub 2.
Oto kilka wskazówek dotyczących używania włoskiej mąki:
Włoska mąka to wszechstronny składnik, który można wykorzystać do tworzenia różnorodnych pysznych potraw. Eksperymentuj z różnymi typami mąki, aby znaleźć te, które najbardziej Ci odpowiadają.”