Kuchnia włoska słynie z bogatych smaków i aromatów, a kluczem do nich są włoska przyprawa. Oto kilka popularnych włoskich przypraw, które wzniosą Twoje dania na wyższy poziom:
Bazylia:
Świeża lub suszona, bazylia to królowa włoskich ziół. Idealna do pesto, sosów pomidorowych, pizzy, sałatek i dań z makaronem.
Oregano:
Suszone oregano o charakterystycznym, lekko gorzkawym smaku idealnie komponuje się z sosami pomidorowymi, pizzą, makaronem i daniami mięsnymi.
Pietruszka:
Świeża pietruszka to uniwersalna przyprawa do zup, sosów, sałatek, makaronu i dań mięsnych.
Szałwia:
Suszona szałwia o intensywnym aromacie pasuje do dań mięsnych, zwłaszcza z wieprzowiny i drobiu.
Rozmaryn:
Świeży lub suszony rozmaryn idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami, mięsem i rybami.