włoskie przepisy słynie z prostoty, świeżych składników i bogatego smaku. Oto kilka popularnych włoskich potraw:
Przystawki:
Antipasto: różnorodność małych przekąsek, np. wędliny, sery, oliwki, marynowane warzywa.
Bruschetta: grzanki z pomidorami, czosnkiem i oliwą z oliwek.
Carpaccio: cienko pokrojone surowe mięso (np. wołowina) z oliwą, parmezanem i rukolą.
Dania główne:
Pizza: placek z ciasta drożdżowego z różnymi dodatkami, np. sos pomidorowy, mozzarella, szynka, salami, pieczarki.
Pasta: makaron z różnymi sosami, np. bolognese, carbonara, pesto, al pomodoro.
Risotto: kremowy ryż gotowany na bulionie z dodatkami, np. grzyby, szparagi, owoce morza.
Lasagne: zapiekane warstwy makaronu z mięsem, sosem pomidorowym i beszamelem.
Ossobuco: duszone golonki cielęce z warzywami i białym winem.
Desery:
Tiramisu: deser z biszkoptów nasączonych kawą, przełożonych kremem mascarpone i posypanych kakao.
Panna cotta: kremowy deser z mleka, śmietanki i cukru.
Gelato: włoskie lody o bogatym smaku i kremowej konsystencji.
Dodatkowe informacje:
Włoskie potrawy często opierają się na świeżych, sezonowych składnikach.
Do gotowania używa się oliwy z oliwek, czosnku i ziół.
Włosi jedzą dużo warzyw i owoców.
Typowy włoski posiłek składa się z kilku dań: antipasto, primo piatto (pierwsze danie, np. pasta), secondo piatto (drugie danie, np. mięso lub ryba) i dolce (deser).