Zabierz swoje ulubione smaki do domu

Delikatesy Włoskie online

zielone oliwki

Sortowanie: Domyślne
Domyślne
Wg popularności
Od najtańszych
Od najdroższych
Od najnowszych
    Nie znaleziono produktów, których szukasz.

Zielone oliwki to niedojrzałe owoce drzewa oliwnego. Zbierane są przed dojrzeniem i poddawane obróbce w celu usunięcia goryczy. Zielone oliwki mają szeroki wachlarz smaków, od łagodnych i maślanych po pikantne i słone. Mogą być konserwowane w różny sposób, w tym w solance, occie lub oleju.

 

Zielone oliwki to popularna przystawka i składnik wielu kuchni. Można je jeść samodzielnie, dodawać do sałatek, pizzy, makaronów i innych potraw. Są również dobrym źródłem tłuszczów nienasyconych, błonnika i witaminy E.

Oto kilka popularnych rodzajów zielonych oliwek:

  • Oliwki Manzanilla: Małe, zielone oliwki z łagodnym, maślanym smakiem.
  • Oliwki Castelvetrano: Duże, zielone oliwki z jędrnym miąższem i lekko pikantnym smakiem.
  • Oliwki Kalamata: Greckie oliwki o ciemnozielonym kolorze i słonym, pikantnym smaku.
  • Oliwki Nicoise: Francuskie oliwki o czarnym kolorze i bogatym, maślanym smaku.

Zielone oliwki można przechowywać w lodówce do sześciu miesięcy. Przed jedzeniem należy je wypłukać z zalewy.

Zielone oliwki to zdrowy i pyszny dodatek do każdego posiłku. Są bogate w tłuszcze nienasycone, błonnik i witaminę E. Stanowią dobre źródło antyoksydantów, które mogą pomóc chronić przed chorobami serca i rakiem.