Zielone oliwki to niedojrzałe owoce drzewa oliwnego. Zbierane są przed dojrzeniem i poddawane obróbce w celu usunięcia goryczy. Zielone oliwki mają szeroki wachlarz smaków, od łagodnych i maślanych po pikantne i słone. Mogą być konserwowane w różny sposób, w tym w solance, occie lub oleju.
Zielone oliwki to popularna przystawka i składnik wielu kuchni. Można je jeść samodzielnie, dodawać do sałatek, pizzy, makaronów i innych potraw. Są również dobrym źródłem tłuszczów nienasyconych, błonnika i witaminy E.
Oto kilka popularnych rodzajów zielonych oliwek:
Zielone oliwki można przechowywać w lodówce do sześciu miesięcy. Przed jedzeniem należy je wypłukać z zalewy.
Zielone oliwki to zdrowy i pyszny dodatek do każdego posiłku. Są bogate w tłuszcze nienasycone, błonnik i witaminę E. Stanowią dobre źródło antyoksydantów, które mogą pomóc chronić przed chorobami serca i rakiem.