Zabierz swoje ulubione smaki do domu

Delikatesy Włoskie online

czekolada

Sortowanie: Domyślne
Domyślne
Wg popularności
Od najtańszych
Od najdroższych
Od najnowszych
  • Czekolada Zanzibar Caramel Dore 250g - czekolada z orzechami laskowymi i chrupiącymi ziarnami karmelu w polewie ze słonego karmelu.

    42

    Czekolada ZANZIBAR CARAMEL DORÈ 250 GRAM

  • Czekolada Nugat Torrone Tenero Mandorla 180g - miękki nugat z migdałami o intensywnym aromacie świeżej cytryny

    24.00

    Czekolada Nugat TORRONE TENERO MANDORLA 180G

  • Czekolada Zanzibar Classico 250g - kremowy i aksamitny, łączy w sobie mocny smak kakao z aromatem całych orzechów laskowych.

    42

    Czekolada ZANZIBAR CLASSICO 250 G

  • Czekolada Zanzibar Fondente 250g - pyszna gorzka czekolada z 78% zawartością kakao i 22% orzechów laskowych

    40.00

    Czekolada ZANZIBAR FONDENTE 250G

  • Czekolada w Karmelu - pyszny i elegancki deser, który idealnie sprawdzi się jako prezent. Tradycja, smak, zapach i jakość.

    31.00

    Czekolada w karmelu z migdałami i płatkami kakao SPERLARI

  • lotus krem biscoff

    23.00

    LOTUS KREM BISCOFF SMOOTH 400G

Czekolada to produkt wytwarzany z ziaren kakaowca. Ziarna kakaowca są fermentowane, suszone, prażone, mielone na miazgę kakaową, a następnie tłoczone w celu oddzielenia masła kakaowego od stałych części miazgi kakaowej, zwanych ciastem kakaowym. Masło kakaowe jest używane do wytwarzania czekolady, podczas gdy ciasto kakaowe jest używane do wytwarzania proszku kakaowego i innych produktów kakaowych.

Czekolada jest popularną żywnością na całym świecie i jest używana do robienia różnych słodyczy, takich jak batony czekoladowe, ciasta i ciasteczka. Jest również używana w daniach wytrawnych, takich jak sosy i chili.

Istnieje wiele różnych rodzajów czekolady, w tym:

  • Czekolada gorzka: Zawiera co najmniej 35% masy kakaowej.
  • Czekolada mleczna: Zawiera masło kakaowe, mleko, cukier i inne składniki.
  • Biała czekolada: Zawiera masło kakaowe, mleko, cukier i inne składniki, ale nie zawiera miazgi kakaowej.
  • Czekolada nadziewana: Czekolada z nadzieniem z różnych składników, takich jak karmel, orzechy lub owoce.

Czekolada jest bogata w antyoksydanty i może mieć pewne korzyści zdrowotne, takie jak zmniejszenie ryzyka chorób serca i udaru mózgu. Należy jednak spożywać czekoladę z umiarem, ponieważ jest ona również bogata w kalorie i tłuszcz.

Oto kilka faktów na temat czekolady:

  • Czekolada była po raz pierwszy spożywana przez Mezoamerykanów w 400 roku pne.
  • Słowo „czekolada” pochodzi od azteckiego słowa „xocolatl”.
  • Pierwszą tabliczkę czekolady wyprodukowano w 1847 roku.
  • Światowym liderem w konsumpcji czekolady jest Szwajcaria.